הסדרת תחום הקנביס הרפואי בישראל הינה הראשונה מסוגה בעולם. מדובר בהליך מורכב, מיוחד, חדשני וראשוני, אשר הושקעו מאמצים רבים בקידומו, כולל הענקת טיפול רפואי על פי מתודה ופרקטיקה רפואית מוסדרת, ייזום וחדשנות להקמת מערך נרחב לשרשרת האספקה הפועל על פי כללי איכות נאותים וקידום הידע והמחקר בתחום.
מטרת הרפורמה בקנביס רפואי, ה"מדיקליזציה", הינה להסדיר את תחום הקנביס הרפואי בישראל ולהנגיש את תהליכי הרישוי לטיפול, עיסוק וקיום מחקר.
הרפורמה תקצר את זמני המתנה ותנגיש את השירות והרכש של מוצרי הקנביס למטופלים.
הרפורמה מסדירה מספר ממשקים במקביל, כאשר העיקריים בהם: רישוי הטיפול בקנביס למטרות רפואיות, רישוי העיסוק בקנביס ורישוי המחקר והפיתוח בקנביס.
הרפורמה והסדרת תחום הקנביס הרפואי הנם תהליכים ייחודיים, רבודים ומורכבים מאוד ולפיכך יש לקדמם בתשומת לב, באחריות רבה ובהתאם לחוק, לפקודת הסמים המסוכנים, לנהלים ולתקנות.
קנביס אינו רשום כתכשיר (כתרופה) ומוגדר כ"סם מסוכן" על פי פקודת הסמים המסוכנים [נוסח חדש] התשל"ג-1973. יחד עם זאת, קיימות עדויות לכך שקנביס עשוי לסייע לחולים הסובלים ממצבים רפואיים מסוימים ולהקל על סבלם. בהתאם לכך משרד הבריאות – היק"ר פועל בהתאם לעקרונות רפואיים ובדומה למקובל בתכשירים רפואיים רשומים.
כשם שמשרד הבריאות אינו סבור שיש לאשר שימוש בתרופה ללא תשתית מדעית מתאימה על בטיחות ויעילות, כך גם לגבי שימוש בקנביס.
כפי שמשרד הבריאות לא יאשר רישום תרופה לטיפול במחלה מסוימת בלי שהוכח שהתרופה בטוחה ומסייעת לטיפול במחלה זו, כך גם לגבי קנביס. גם הקנביס מאושר רק לגבי התוויות לגביהן הצטבר די מידע כדי לשכנע באופן סביר שהדבר אכן מסייע ובטוח. כשם שמשרד הבריאות לא יאשר ייצור תרופה שלא בתנאי ייצור נאותים, כך גם לגבי קנביס.
האינדיקציות הרפואיות אשר נכללות בשלב זה במניפת ההתוויות הן כאלה שהצטבר בעניינן מספיק מידע כדי לאפשר באופן שיגרתי אישור שימוש בקנביס רפואי לצורך הטיפול. יחד עם זאת, משרד הבריאות – היק"ר ערוך לבחינת אפשרות של הרחבת מניפת ההתוויות המאושרות לשימוש בקנביס.
בישראל השיעור הגבוה בעולם של מטופלים בקנביס ביחס לאוכלוסייה. במסגרת הרפורמה ננקטות פעולות רבות במטרה לייעל ולזרז את תהליכי הרישוי בתחום הקנביס הרפואי.